Contents
- 1 Alçı varken gusül nasıl alınır?
- 2 Parmak kanarken gusül alınır mı?
- 3 Yara bandıyla abdest alınır mı?
- 4 Kabuk bağlamış yara gusle engel mi?
- 5 Sargı üzerine gusül olur mu?
- 6 Kadın Gusül abdesti nasıl alınır?
- 7 Insanın bir yeri kanarken gusül abdesti alabilir mi?
- 8 Bir yerin kanarken abdest alınır mı?
- 9 Pembe leke gelmesi namaza engel mi?
- 10 Ayakta yara varsa abdest nasıl alınır?
- 11 Gusül abdesti yanlış alınırsa ne olur?
- 12 Şehvetsiz gelen meniden dolayı gusül gerekir mi?
- 13 Gusül abdesti şüphe ile bozulur mu?
- 14 Elimizdeki boya gusle engel mi?
Alçı varken gusül nasıl alınır?
Bu durumda ki yani alçı veya sargılı bir uzvu olan kimselerin mesh etmek sureti ile abdest almaları gerekmektedir. Bilindiği üzere mesh, mesh edilecek yaranın bir bölümünü veya mümkünse yüzeyine çok hafif bir dokunuşla abdest suyunu değdirmektir.
Parmak kanarken gusül alınır mı?
Hemoroidin ya da başka bir uzvun kanaması ile abdest bozulacağını belirten Diyanet, şunları kaydetti: “Ancak kanadığı halde akmayan ve çıktığı yerin dışına taşmayan kanamalar abdesti bozmaz. Şâfiî ve Malikî mezhebine göre kanama hiçbir şekilde abdesti bozmaz.
Yara bandıyla abdest alınır mı?
Yara üzerindeki sargıya abdest nasıl alınır? Mesele kaynaklarımızda cebire olarak değerlendirilir. Bir yaranın üzerine sarılmış bir bez veya tampon, kırık üzerine yapılmış bir alçı. Onun durdurulması noktasında gayret sarf etmeli ve abdesti o şekilde almalıdır.
Kabuk bağlamış yara gusle engel mi?
Allah şifa versin. Selamün aleyküm hocam. gusül abdesti alıp çıktıktan sonra,gusül abdestinde üzeri yıkanan yaranın kabuğunu;kaldırır,kopartır yada soyarsak. yeniden gusül gerekmez.
Sargı üzerine gusül olur mu?
Vücudun herhangi bir yerinde kırık, çıkık veya yaradan dolayı sargı bulunması abdeste ve gusle engel değildir. Vücudun bir yerinde sargı bulunursa abdest alırken veya guslederken bu sargı çözülerek altı yıkanır; su yaraya zarar verecekse yaranın etrafı yıkanıp yaranın üstü mesh edilir.
Kadın Gusül abdesti nasıl alınır?
Sağ avucuyla burnuna, genzine kadar üç defa su çeker, her defasında sol eliyle burnunu temizler. Bundan sonra tıpkı namaz abdesti gibi abdest alır. Abdest aldıktan sonra önce başına, sonra sağ, daha sonra da sol omuza üçer defa su döker ve vücudunu yıkar. Suyu her döküşte elleriyle vücudunu iyice ovuşturur.
Insanın bir yeri kanarken gusül abdesti alabilir mi?
Cevap: Evet. Boy abdesti ( gusül ) geçerlidir. Fakat bu abdestle namaz kılınmaz. Yani gusül abdesti alıyorken bedenden kan vb. akıntı devamlı gelse veya o esnada abdest bozan bir durum olsa dahi, insan cünüplükten, ay halinden veya lohusalıktan kurtulmuş olur.
Bir yerin kanarken abdest alınır mı?
Vücuttan çıkan kan akmadığı veya çıktığı yerin çevresine dağılmadığı sürece abdesti bozmaz. Yaradan çıkan irin ve sarı su da böyledir. Çıktığı yerin dışına kendiliğinden dağılmayan bu sıvıların silinmesi halinde de abdest bozulmaz.
Pembe leke gelmesi namaza engel mi?
‘Adet sonrası – öncesi gelen kan ya da akıntı orucu bozar mı?’ oluyor. Düzenli âdeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar adetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamaz.
Ayakta yara varsa abdest nasıl alınır?
Açık bir yaranın yıkanması zarar verecekse, bu yara üzeri ıslak elle mesh edilir. Yara veya sargılı kısım, abdest veya gusül uzuvlarının çoğunluğunda ise, abdest veya gusül yerine teyemmüm edilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, Beyrut, 1421/2000, I, 134 vd.).
Gusül abdesti yanlış alınırsa ne olur?
Gusül abdesti ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak, burna su çekmek ve bütün vücudu hiç kuru yer bırakmayacak şekilde yıkamak suretiyle yapılır. Birinin eksik bırakılması hâlinde gusül geçersiz olur.
Şehvetsiz gelen meniden dolayı gusül gerekir mi?
Mezi bulacak olsa yıkanması gerekmez. İdrarını yaparken, tenasül organı uyanık olduğu halde meni gelse, yıkanması gerekir. Fakat idrarını yaptıktan veya epeyce yürüdükten veya uyuduktan sonra şehvetsiz olarak gelecek meni guslü gerektirmez. Çünkü bu durumda o meni, yerinden, şehvet olmaksızın ayrılmış bulunur.
Gusül abdesti şüphe ile bozulur mu?
Bir kimse abdest aldığından emin olduğu halde, abdestini bozup bozmadığı konusunda şüpheye düşse, o kimse abdestli sayılır. Öte yandan abdestini bozduğunu bildiği halde, sonradan abdest alıp almadığından şüphe eden kimse de abdestsiz sayılır.
Elimizdeki boya gusle engel mi?
Kurul kararında, deri üzerinde tabaka oluşturmayan kına, saç boyası ve jöle gibi maddelerin abdest ve gusle mani olmadığını bildirdi.