Contents
- 1 Alçı nereden alınır?
- 2 Alçı sargı nasıl yapılır?
- 3 Alçı sargı çeşitleri nelerdir?
- 4 Alçı sargı bezi nedir?
- 5 Alçı ve kireç nasil ayırt edilir?
- 6 Alçı ne ile yapıştırılır?
- 7 Alçı ıslanırsa ne yapılmalı?
- 8 Alçılı kol ile gusül abdesti nasıl alınır?
- 9 Alçılı ayak neden yüksekte tutulur?
- 10 Atel ile tespit nedir?
- 11 Kırıklarda alçı ne işe yarar?
- 12 Alçının sıktığı nasıl anlaşılır?
- 13 Alçılı sargı bezi ne işe yarar?
- 14 Alçı ne zaman çıkar?
- 15 Alçı altı pamuğu ne işe yarar?
Alçı nereden alınır?
Türkiye’nin pek çok bölgesinde Alçı taşı yataklarına rastlanmaktadır. Türkiye’de özellikle, alçı taşının olduğu maden ocakları, Ankara Şereflikoçhisar, Beypazarı, Ayaş ilçelerinde Niğde’nin Ulukışla, Balıkesir’in Susurluk, Eskişehir’in Sivrihisar, Denizli’nin Honaz ve Erzurum’un Aşkale ilçelerinde bulunmaktadır.
Alçı sargı nasıl yapılır?
Sargının uç kısmı sol el, yumak kısmı da sağ el ile tutulur. Sonrasında sargı sarar şekilde alçı bezi kola sarılmaya başlanmaktadır. Sarma işlemi devam ederken hiçbir şekilde sargı bezi bükülmemelidir. Her bir sarış diğerinin üçte birlik kısmını örtecek şekilde yapılmalıdır.
Alçı sargı çeşitleri nelerdir?
Acil serviste en sık kullanılan atel türleri;
- Omuz sargısı
- Velpo Bandajı
- Kol Askı ateli.
- Sekiz bandajı (Klavikula sargısı
- Uzun Kol Ateli.
- Sugar tong Ateli.
- Cock Up Ateli.
- Parmak ateli.
Alçı sargı bezi nedir?
%100 Pamuktan örülmüş hidrofil gazlı beze ortopedik alçı karışımı emdirilerek üretilen medikal malzemedir. Yumuşak yapısı ve yoğun alçı kreması sayesinde kolay şekillendirilir. Uygulandıktan sonra 1-8 dk içinde donar. Donduktan sonra dökülme yapmaz.
Alçı ve kireç nasil ayırt edilir?
1. Â Kireç bir karbonat, hidroksit veya kalsiyum oksidi iken alçı bir sülfattır. 2. Kireç daha alkalin özelliklere sahipken, alçıtaşı biraz daha asittir. 3. Çoğu kireç türü daha ince kristallere sahipken alçı doğal halde daha büyük kristallere sahiptir.
Alçı ne ile yapıştırılır?
Kırılmış alçının yapıştırılması adına kimyasal içeren çeşitli yoğun yapıştırıcıların yanı sıra, epoksi bazlı yapıştırıcılar veya güçlü yapıda olan çift taraflı bantlar denenebilir.
Alçı ıslanırsa ne yapılmalı?
KURU TUTUN. Ateli bir poşetle veya doktorunuzun önereceği bir kılıf ile kapatın. Alçı veya atel ıslanırsa ve nem, cildinize dokunan iç bölgeye inerse, kolay kurumayacaktır. Bu da tahrişe, kızarıklığa, kaşınmaya ve bazı aşırı durumlarda da enfeksiyona sebebiyet verebilir.
Alçılı kol ile gusül abdesti nasıl alınır?
Bu durumda ki yani alçı veya sargılı bir uzvu olan kimselerin mesh etmek sureti ile abdest almaları gerekmektedir. Bilindiği üzere mesh, mesh edilecek yaranın bir bölümünü veya mümkünse yüzeyine çok hafif bir dokunuşla abdest suyunu değdirmektir.
Alçılı ayak neden yüksekte tutulur?
Özellikle ilk hafta alçılı kol veya bacağınızı yukarıya tutmanız önemlidir. Böylece mevcut şişkinliğin azaltılmasını sağlarsınız.
Atel ile tespit nedir?
Hasar gören kemikler ile zedelenen dokuların korunması için uygulanan medikal tedaviye atel denmektedir. Atel vücudun hasar gören yerlerinin acısını azaltmaya ve iyileşme sürecinin hızlanmasına yarar sağlar. Karşılaşılan burkulma incinme gibi durumlar için de atel kullanılabilir.
Kırıklarda alçı ne işe yarar?
Alçıyla sabitleme: Kırık tedavisinde en yaygın kullanılan malzeme alçı ya da fiberglas sabitleyicilerdir. Çünkü çoğu kırık kemik ancak yeniden konumlandıktan sonra iyileşebilir ve kırılmış uçları iyileşirken uygun konumda tutmak için kemikler alçıyla sabitlenir.
Alçının sıktığı nasıl anlaşılır?
Alçının sıkması sonucu el ve ayak parmaklarında dolaşım bozukluğu meydana gelebilir. Alçı sıkmasının en sık semptomları aşağıdaki gibidir: Çocuğunuzun uyuşma, karıncalanma ve giderek artan ağrı hissetmesi. El veya ayak parmaklarında şişlik olması.
Alçılı sargı bezi ne işe yarar?
%100 Pamuktan örülmüş hidrofil gazlı bez ‘e ortopedik alçı karışımı emdirilerek üretilen medikal malzemedir. Suya daldırıldıktan en fazla 10 sn sonra homojen bir şekilde ıslanır. Yumuşak yapısı ve yoğun alçı kreması sayesinde kolay şekillendirilir. Alçı, bandajın formunu bozmadan koruyan, uygulaması kolay bir maddedir.
Alçı ne zaman çıkar?
Eğer alçı ile tedavi devamına karar verilir ise 3 hafta hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalı ve kırığın pozisyonunun kayıp kaymadığı takip edilmelidir. 5-6 hafta sonunda da alçı çıkarılır.
Alçı altı pamuğu ne işe yarar?
Alçı yaralarının oluşmasını önlemek amacıyla tasarlanmış olan alçı altı pamuğu medikal sentetik elyaf malzeme kullanılarak imal edilmiştir. Sürtünmeyi önler ve sürtünmeye bağlı yara ile tahriş oluşması riskini minimum düzeye indirger.