Contents
- 1 Çatı yükseltmek yasal mı?
- 2 Çatı yükseltme nedir?
- 3 Çatı katı onarım izni nasıl alınır?
- 4 Çatı katı ortak alan mıdır?
- 5 Çatı onarımı için izin gerekir mi?
- 6 Çatı katına tapu alınır mı?
- 7 Kaçak çatı yapmanın cezası nedir?
- 8 Çatı yüksekliği ne olmalı?
- 9 Çatı tadilat ruhsatı nasıl alınır?
- 10 Teras icin izin almak gerekir mi?
- 11 Çatı yapmak ruhsata tabi mi?
- 12 Çatıya oda yapmak yasak mı?
- 13 Çatı kime ait?
- 14 Çatı katı izolasyon kime aittir?
- 15 Teras kime ait olur?
Çatı yükseltmek yasal mı?
Çatı yükseltme izni olarak bilmeniz gereken şudur. Bizlerin yapmış olduğu çatı yükseltme veya teras dubleks tavan kaldırma işlemi yasal değildir. İmar barışı olduğu için yapılan Dubleks çatı kaldırma, işlemi imar barışı ile affedilir sorun yaşamazsınız.
Çatı yükseltme nedir?
Çatı yükseltme, mevcut çatının çeşitli sebeplerle kendinden beklenen işlevi terine getirmemesi durumunda tamamen sökülerek yeniden yapılması işine denilmektedir. Ancak eğer çatı yükseltme gibi sıfırdan bir işlem yaptırıyorsanız en doğrusu çelik konstrüksiyon üzerine kurulmasıdır.
Çatı katı onarım izni nasıl alınır?
Teras kata ruhsat almak için ne yapılması gerekir? Teras kata ruhsat almak için tapu bilgilerine göre ilgili belediyeden ya da ilgili il özel idaresinden imar durum belgesi alınır. Kaçak olarak yapılmış olan bölümün mimari projesi yetkili bir mimara çizdirilir. Mimar parsele mevcut vaziyet planını da çizer.
Çatı katı ortak alan mıdır?
KMK 4. maddesi gereği çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanıdır. Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur. Kat mülkiyeti kanunu gereğince; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunur.
Çatı onarımı için izin gerekir mi?
Evin dışından görünen, metrekare değişikliğine neden olan veya binanın taşıyıcı unsurlarını etkileyen tadilatlar ile kat çıkma veya çatı yapma gibi tadilat sınırını aşan değişiklikler için ruhsat almak gerekir. Ancak evinizin içinde yaptığınız fayans, parke, dolap gibi değişiklikler için izin gerekmez.
Çatı katına tapu alınır mı?
Peki, çatı aralarına yapılan ayrı bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabilecek mi? Evet, bu yapılar da Yapı Kayıt Belgesi alarak, bütün maliklerin muvafakatı ile kat mülkiyetine geçiş işlemlerine başlayabiliyor.
Kaçak çatı yapmanın cezası nedir?
Ruhsat alınmadan yapılan kaçak katın fenni mesullerine en az 500 Türk Lirası tutarında ceza kesilecektir. Çevreye olan etkisine bağlı olarak bu cezanın artırılmasına karar verilir.
Çatı yüksekliği ne olmalı?
Çatılar, civarda bulunan diğer konutlara, cadde ve sokakların yapısına uygun yapılmalıdır. Bir civarda birbirinden farklı yapılarda çatı bulunması, çatı yüksekliği kanunu bakımından yasaklanmıştır. – Her türlü çatı meyili %45’i geçemez. Hangi durum söz konusu olursa olsun bir çatının yüksekliği de 5 metreyi geçemez.
Çatı tadilat ruhsatı nasıl alınır?
Tadilat Ruhsatı İçin Hangi Belgeler Gerekir?
- Yapının bulunduğu yeri tam olarak gösteren tadilat dilekçesi (İlçe, mahalle, pafta, ada, parsel bilgileri yer almalı)
- Tapu tescil belgesi.
- İmar durumu çap belgesi.
- Yapı nizamı
- Kat sayısı
- Saçak seviyesi.
- Yollardan ve komşu parsellerden çekme mesafeleri.
Teras icin izin almak gerekir mi?
Teras kapatmalar tadilat ruhsatı izni alınması gereken bir uygulamadır. Bu ruhsat binanın iç kısımlarında ki yapılacak ufak değişiklikleri kapsamaz. Fakat binanın dış görüntüsünde yapılacak tüm değişiklik için bu ruhsatın yerel yönetimlerden alınması birinci husustur. Aksi takdirde ceza-i müeyyidesi vardır.
Çatı yapmak ruhsata tabi mi?
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 63. maddesine göre basit tamir ve tadiller, balkonlarda yapılan açılır kapanır katlanır cam panel uygulamaları, korkuluk, pergola, çardak/kameriye ve benzerlerinin yapımı ile bölme duvar, bahçe duvarı, duvar kaplamaları, baca, saçak, çatı ve benzeri elemanların tamiri ve pencere
Çatıya oda yapmak yasak mı?
Kişinin çatıyı üzerine alması Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre bina çatıları, tüm maliklerin ortak kullanım alanları olduğundan hiç kimse bu alanı üzerine alamaz, kişisel kullanımına konu edemez.
Çatı kime ait?
APARTMAN ÇATI KANUNU VE YÖNETMELİĞİ Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı katı binaların ortak kullanım alanı olarak sınıflandırılmaktadır. Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerine ait olup yine çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.
Çatı katı izolasyon kime aittir?
Kat Malikleri Sorumlulukları Çatı -teras bakımı, onarımı, kiremit veya yalıtım sistemi uygulamaları, merkezi anten sistemi ve diğer ortak kullanım alanlara ait yapılacak harcamalar için kat malikleri eşit oranla sorumlu oluyor. Kat Mülkiyeti Kanunu bu durumu yasa ile zorunlu kılıyor.
Teras kime ait olur?
Kat mülkiyeti kanunu esaslarına göre terasın kullanım hakkı tüm kat maliklerine ait oluyor.