Contents
- 1 Apartman çatı onarımı ortak gider midir?
- 2 Apartman çatı tadilatını kim öder?
- 3 Çatı dubleks çatı masrafı kime aittir?
- 4 Bir binanın çatısı kime aittir?
- 5 Çatı ısı yalıtımı ortak gider mi?
- 6 Çatı onarımı için izin gerekir mi?
- 7 Dubleks çatı kaldırma yasal mı?
- 8 Apartman ortak giderlerini kim öder?
- 9 Çatı Uçmasında hasarı kim karşılar?
- 10 Teras kapatma cezası kaç TL?
- 11 Tapuda çatı piyesli mesken ne demek?
- 12 Apartman çatı giderlerine dükkanlar katılır mı?
- 13 Çatı ortak kullanım mıdır?
- 14 Çatı kullanım hakkı nedir?
- 15 Teras kat tapusu nasıl alınır?
Apartman çatı onarımı ortak gider midir?
APARTMAN ÇATI KANUNU VE YÖNETMELİĞİ Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı katı binaların ortak kullanım alanı olarak sınıflandırılmaktadır. Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerine ait olup yine çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.
Apartman çatı tadilatını kim öder?
Çatı -teras bakımı, onarımı, kiremit veya yalıtım sistemi uygulamaları, merkezi anten sistemi ve diğer ortak kullanım alanlara ait yapılacak harcamalar için kat malikleri eşit oranla sorumlu oluyor. Kat Mülkiyeti Kanunu bu durumu yasa ile zorunlu kılıyor.
Çatı dubleks çatı masrafı kime aittir?
Çatı katları iskan alımı sonrasında dublexlere katılabiliyor.Bu durumda çatıları dublex dairelerin veya üst katın sahipleri kullanıyor. Ancak anahtar bu dublex yada üst kat sahiplerinde ya da kullanımı sadece bu kişilere aitse o zaman masraflarda bu kişilere aittir.
Bir binanın çatısı kime aittir?
Apartman çatısıyla ilgili yasal esaslar Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında belirlendi. Kanuna göre; çatı katı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında bulunuyor. Ancak zaman zaman çatı katı, en üst katta yaşayan malik tarafından ilgileniliyor.
Çatı ısı yalıtımı ortak gider mi?
Çatı ısı yalıtımı giderleri ortak gider olarak kabul ediliyor. Bu mevzu ile ilgili Kat Mülkiyeti Kanunu 42. Madde hükümleri uygulanıyor ve bu maddeye göre çatı ısı yalıtımı için ortak karar alınması halinde bütün kat maliklerinin bu gidere ortak olma zorunluluğu bulunuyor.
Çatı onarımı için izin gerekir mi?
Evin dışından görünen, metrekare değişikliğine neden olan veya binanın taşıyıcı unsurlarını etkileyen tadilatlar ile kat çıkma veya çatı yapma gibi tadilat sınırını aşan değişiklikler için ruhsat almak gerekir. Ancak evinizin içinde yaptığınız fayans, parke, dolap gibi değişiklikler için izin gerekmez.
Dubleks çatı kaldırma yasal mı?
Bizlerin yapmış olduğu çatı yükseltme veya teras dubleks tavan kaldırma işlemi yasal değildir. Dubleks çatı yükseltme, mevcut odaların ayağı kaldırılması ve yanlardan eski duvar üzerine ytong örülerek ara boşluğun tuğla ile kapatılmasıdır. Eski çatı üzerine çatı yapılır.
Apartman ortak giderlerini kim öder?
Apartmanda ortak kullanılan alanların giderleri apartman malikleri tarafından ödeniyor. Hani giderlerin nasıl ve kim tarafından ödenmesi gerektiği Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor.
Çatı Uçmasında hasarı kim karşılar?
İhmal ve tedbirsizliğe bağlı olarak gerçekleşen çatı uçması durumunda ise oluşabilecek can ve mal kayıplarının tamamının sadece konut sahiplerinin sorumluluğu altında bulunduğu unutulmamalıdır.
Teras kapatma cezası kaç TL?
Teras üstü kapatma uygulaması ile ilgili gerekli izinler alındığında ve belediyeden alınan proje doğrultusunda yapılan uygulamaların hiç bir cezası bulunmamaktadır.
Tapuda çatı piyesli mesken ne demek?
Çatı piyesli demek en üst katın çatı arasındaki dubleks biçimindeki ilave bölümüdür. Bu alt katla birlikte anılır ve tek bağımsız bölüm olarak kabul edilir. Tasdikli projede çatı arasındaki bölümle bağlantılı olarak görülür ve yasaldır.
Apartman çatı giderlerine dükkanlar katılır mı?
Tüm bu kanun maddeleri ile Yargıtay Kararlarına göre, çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanı olup yönetim planınızda aksine düzenleme olmadıkça yapılan giderlere dükkan sahiplerinin de katılmaları gerekiyor.
Çatı ortak kullanım mıdır?
KMK 4. maddesi gereği çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanıdır. Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur. Ancak çatı katında apartmandan bağımsız çatı dairelerinin mülkiyeti altında bir bölüm varsa buranın maliki tek başına daire sahibi olur.
Çatı kullanım hakkı nedir?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre bina çatıları, tüm maliklerin ortak kullanım alanları olduğundan hiç kimse bu alanı üzerine alamaz, kişisel kullanımına konu edemez. Bu, alanın işgali sayılır. Böyle bir durumda diğer malikler işgalin sonlandırılması için kişiye dava açabilirler.
Teras kat tapusu nasıl alınır?
Teras kata ruhsat almak için tapu bilgilerine göre ilgili belediyeden ya da ilgili il özel idaresinden imar durum belgesi alınır. Kaçak olarak yapılmış olan bölümün mimari projesi yetkili bir mimara çizdirilir. Mimar parsele mevcut vaziyet planını da çizer.