Sık sorulan: Çatı Parasını Kim Öder?

Çatı dubleks çatı masrafı kime aittir?

Çatı katları iskan alımı sonrasında dublexlere katılabiliyor.Bu durumda çatıları dublex dairelerin veya üst katın sahipleri kullanıyor. Ancak anahtar bu dublex yada üst kat sahiplerinde ya da kullanımı sadece bu kişilere aitse o zaman masraflarda bu kişilere aittir.

Binalarda çatı ortak alan mıdır?

Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur. Kat mülkiyeti kanunu gereğince; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunur.

Çatı kullanım hakkı nedir?

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre bina çatıları, tüm maliklerin ortak kullanım alanları olduğundan hiç kimse bu alanı üzerine alamaz, kişisel kullanımına konu edemez. Bu, alanın işgali sayılır. Böyle bir durumda diğer malikler işgalin sonlandırılması için kişiye dava açabilirler.

Bir binanın çatısı kime aittir?

Apartman çatısıyla ilgili yasal esaslar Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında belirlendi. Kanuna göre; çatı katı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında bulunuyor. Ancak zaman zaman çatı katı, en üst katta yaşayan malik tarafından ilgileniliyor.

Çatı katı tadilatı kime aittir?

APARTMAN ÇATI KANUNU VE YÖNETMELİĞİ Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı katı binaların ortak kullanım alanı olarak sınıflandırılmaktadır. Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerine ait olup yine çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.

You might be interested:  Zarf Çatı Nasıl Yapılır?

Teras kapatma cezası kaç TL?

Teras üstü kapatma uygulaması ile ilgili gerekli izinler alındığında ve belediyeden alınan proje doğrultusunda yapılan uygulamaların hiç bir cezası bulunmamaktadır.

Binanın ortak kullanım alanları nerelerdir?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4.maddesine göre apartmanlarda ortak kullanıma alanları şöyle;

  • – Temeller ve ana duvarlar.
  • – Taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş
  • – Kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar.
  • – Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar.
  • – Tavan ve tabanlar.
  • – Avlular.
  • – Genel giriş kapıları

Teras tamiri kime aittir?

TERAS DAVALI TERAS KATI MALİKİ TARAFINDAN KULLANILMAKTA OLSA BİLE ORTAK YERLERDENDİR. DAVALININ TERAS KAPLAMASININ HASARA UĞRAMASI KONUSUNDA HERHANGİ BİR EYLEMİ OLDUĞU TESPİT EDİLMEDİKCE ORTAK OLAN BU YERDE VUKU BULAN HASAR VEYA DİĞER BAĞIMSIZ BÖLÜMLERDE SEBEP OLUNAN HASAR TÜM KAT MALİKLERİNİN SORUMLULUĞU ALTINDADIR.

Sitelerde çatı onarımı kime aittir?

Çatı -teras bakımı, onarımı, kiremit veya yalıtım sistemi uygulamaları, merkezi anten sistemi ve diğer ortak kullanım alanlara ait yapılacak harcamalar için kat malikleri eşit oranla sorumlu oluyor. Kat Mülkiyeti Kanunu bu durumu yasa ile zorunlu kılıyor.

Çatı kullanım hakkı nasıl alınır?

Peki kanun gereğince çatı katı kimindir? Kanun gereğince çatı katı, apartmanda bulunan tüm kat maliklerinin ortak kullanımında oluyor. Üst katta oturan kimselerin çatı katı kullanım hakkının yalnız kendisine verilmesi için diğer kat maliklerinden muvafakatname alması gerekiyor. Ancak bu geçici çözüm oluyor.

Teras kullanım hakkı nasıl alınır?

apartmanda terasın kullanım hakkı kime ait Haberi Kat mülkiyeti kanunu esaslarına göre terasın kullanım hakkı tüm kat maliklerine ait oluyor.

Çatı yükseltmek yasal mı?

Çatı yükseltme izni olarak bilmeniz gereken şudur. Bizlerin yapmış olduğu çatı yükseltme veya teras dubleks tavan kaldırma işlemi yasal değildir. İmar barışı olduğu için yapılan Dubleks çatı kaldırma, işlemi imar barışı ile affedilir sorun yaşamazsınız.

You might be interested:  FAQ: Betonarme Çatı Nasıl Yapılır?

Apartman çatı giderlerine dükkanlar katılır mı?

Tüm bu kanun maddeleri ile Yargıtay Kararlarına göre, çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanı olup yönetim planınızda aksine düzenleme olmadıkça yapılan giderlere dükkan sahiplerinin de katılmaları gerekiyor.

Teras kat tapusu nasıl alınır?

Teras kata ruhsat almak için tapu bilgilerine göre ilgili belediyeden ya da ilgili il özel idaresinden imar durum belgesi alınır. Kaçak olarak yapılmış olan bölümün mimari projesi yetkili bir mimara çizdirilir. Mimar parsele mevcut vaziyet planını da çizer.

Dubleks daire tapusu nasıl olur?

Dubleks dairenin tapusu bölünür mü? Dubleks daireler, iki katlı ancak tek bir bağımsız bölüm olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle dubleks daireler her ne kadar iki katlı olsa da iki tane müstakil tapusu olamıyor. Tapu tek oluyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *