Contents
- 1 Tuğla kaplama nedir?
- 2 Tuğla duvar yapmak için hangi malzemeler kullanılır?
- 3 Kültür tuğla nasıl yapılır?
- 4 Tuğla örmeden önce neden ıslatılır?
- 5 Dekoratif tuğla nedir?
- 6 Tuğla taş nedir?
- 7 Tuğla nasıl uygulanır?
- 8 Taşıyıcı olmayan duvarlar nelerdir?
- 9 Tuğla harcı nasıl yapılır?
- 10 Dekoratif Kültür tuğlası nasıl yapılır?
- 11 Kultur tuğlası nedir?
- 12 Tuğla örerken nelere dikkat edilmeli?
- 13 Taşıyıcı tuğla duvarların örülmesi sırasında uyulması gereken kurallar nelerdir?
Tuğla kaplama nedir?
Kaplama tuğla, yapıların dış cephelerinde uygulanan ve estetik bir görünüm kazandırmak için tercih edilen bir uygulama çeşididir. Dekoratif olarak şık bir görüntü sağlayan bu sistemler, bina girişlerinde de estetik bir görüntü ortaya çıkarır.
Tuğla duvar yapmak için hangi malzemeler kullanılır?
Kum, çimento, kireç, alçı, alüminyum ve suyun karışımından, bir dizi endüstriyel işlem sonucu elde edilen bir yapı bileşenidir.
Kültür tuğla nasıl yapılır?
Kültür Tuğlası Üretimi – Öncelikle natural toprağın işlenmesi gerçekleştirilir. – Daha sonra toprak yüksek ateşte pişirilir. – Presleme yöntemi ile özel kalıplar üzerinden profesyonel bir kaplama yapılır. – Daha sonra belli bir süre bekletilerek istenilen sağlamlıkta ve kalitede modeller öne çıkar.
Tuğla örmeden önce neden ıslatılır?
Tuğlalar, harcın suyunu emmemesi için duvar yapımına başlamadan önce su ile iyice ıslatılır. Duvarlarda kireç veya çimento harcı ile takviyeli veya melez harçlar kullanılabilir.
Dekoratif tuğla nedir?
Dekoratif tuğla beton esaslı bir ürün olup, içeriğinde çimento ve kum barındırmaktadır. Orijinal eski tuğlalardan kalıplar alınarak elde edilen bu yapı malzemesi iç mimar ve mimari tasarımlarda sıklıkla kullanılmaktadır.
Tuğla taş nedir?
Dekoratif tuğla ya da sık kullanılan adıyla kültür tuğlası; doğal taşların taklit edilmesi sonucu üretilen bir yapay taş türüdür. Kültür tuğlası, dekoratif tuğla sınıfına giren bir duvar kaplama malzemesidir.
Tuğla nasıl uygulanır?
Kaplama Tuğla Uygulama Basamakları
- Mekan için uygun tuğla modeli seçilir.
- Duvar steril hale getirilir.
- Odada bulunan eşyalar ve zemin için güvenlik önlemi alınır.
- Duvarda alçılı ve boyalı alanlarda çentikleme yapılır.
- Çentikleme aşamasından sonra duvar silinerek oluşan toz kaldırılır.
- Astar yapılır.
Taşıyıcı olmayan duvarlar nelerdir?
Taşıyıcı olmayan yapı elemanları olarak tanımlanan tuğla duvar ve benzeri elemanlarda oluşan hasarlardır. Çatlaklar, kiriş ile duvar arasında sonra kolon ile duvar arasında meydana gelmektedir. Daha sonra çerçeve ile duvar arasındaki yüzeylerde çatlaklar oluşmaktadır.
Tuğla harcı nasıl yapılır?
İlk olarak, harç karıştırıcıya su, ardından çimento ve kireç dökülür. Bu karışımı karıştırdığınızda klinker elde edersiniz. Klinkeri hazırlarken kum eklemeniz ve daha fazla su eklemeniz gerekir. Bu karışımı karıştırarak, yakında iyi sünekliğe sahip tuğlalar için bir duvar harcı alacaksınız.
Dekoratif Kültür tuğlası nasıl yapılır?
Kültür Tuğlası Nasıl Üretilir?
- Öncelikle doğadan alınan toprak işlenir.
- Elde edilen bu toprak yüksek sıcaklıktaki fırınlarda pişirilir.
- 1. Sınıf kalite kalıplar ile (press yardımı ile) kaplama gerçekleştirilir.
- Yaklaşık 4-5 saat bekletilip istenilen sağlamlık ve kalite elde edilir.
Kultur tuğlası nedir?
Kültür tuğlası veya kültür taşı olarak da bilinen bu ürün, normal bilinen tuğlaların aksine dekoratif amaçla kullanılan çeşitli doku ve renklere sahip taş çeşididir. Çok fazla renk seçeneğinin oluşu tercih sebeplerinden biridir.
Tuğla örerken nelere dikkat edilmeli?
Tuğla ve briket yapısal olarak harcın suyunu emebilecek özellikte olmamalıdır. 5. Tuğla duvar, inşaat derzleri üstüste gelmeyecek şekilde şaşırtmalı örülmelidir. 6. Sıcak havalarda harcın çatlamasını önlemek için duvarların yüzeyi bitimden sonra zaman zaman ıslatılmalıdır.
Taşıyıcı tuğla duvarların örülmesi sırasında uyulması gereken kurallar nelerdir?
İki sıra tuğlada dik derzler aynı doğrultuya gelmemelidir. Gerekli durumlarda çeyrek veya yarım tuğla kadar kaydırılarak istenilen şaşırtma sağlanmalıdır. Duvar derzlerinden bakıldığında ışık görülmemesi gerekir. Duvar köşe birleşimlerinde ve saplama şeklinde olan duvarlarda bağlantı verilmelidir.