Contents
- 1 Duvar metrajı ne demek?
- 2 Metraj nasıl alınır?
- 3 Sıva hesabı nasıl yapılır?
- 4 Boya metrajı nasıl çıkarılır?
- 5 Tam tuğla duvar metrajı nasıl hesaplanır?
- 6 Seramik metrajı nasıl çıkarılır?
- 7 Hakediş ve metraj nedir?
- 8 Metraj yapılırken nelere dikkat edilmeli?
- 9 Keşif ve metraj ne demek?
- 10 Sıva kalınlığı kaç cm dır?
- 11 Sıva harcına ne kadar kireç katılır?
- 12 1 m2 sıvaya ne kadar çimento gider?
- 13 Dış cephe boyası metrekareye ne kadar gider?
- 14 Duvar boyası metrajı nasıl hesaplanır?
- 15 Metrekareye kaç kilo boya gider?
Duvar metrajı ne demek?
Duvar metrajı alan hesabı olarak yapılmaktadır. Yani hesap yapılırken duvarların boyları ve yüksekliklerini ölçerek toplam bir m2 elde edilir ve en son kullanılan malzemeye göre (tuğla, gazbeton, bims vs) toplam alan birim sarfiyata bölünerek adet hesabına geçilir.
Metraj nasıl alınır?
Metraj yaparken; iş kalemlerinin (pozların) birimlerine göre gerekli ölçümler yapılır. Uzunluk olarak ölçülmesi gereken işler metre cinsinden tek boyut ölçülür. Alan olarak ölçülmesi gereken işlerin eni ve boyu ölçülerek çarpılır ve metrekare cinsinden alanı hesaplanır.
Sıva hesabı nasıl yapılır?
ÖLÇÜ:1) Projedeki ölçülere göre, sıvanan bütün yüzler (boşluk yanları dâhil) hesaplanır. 2) Doğrama pervazları ve varsa ahşap süpürgelik altında kalan sıva yüzeyleri hesaba katılır. 3) Bütün boşluklar ve diğer cins kaplama yüzeyleri düşülür. ÖLÇÜ: Sıvanan bütün yüzeyler projesi üzerinden hesaplanır.
Boya metrajı nasıl çıkarılır?
Odanın çevresi ile odanın tavan yüksekliği (H) çarpılarak brüt duvar alanı bulunur. Kapı en (Ke) ve boy (Kb) çarpımlarından kapı alanı, pencere en (Pe) ve boy (Pb) çarpımlarından da pencere alanı bulunarak toplanır. Bu bulunan değer, brüt duvar alanından çıkarılarak boyanacak toplam duvar alanı bulunur.
Tam tuğla duvar metrajı nasıl hesaplanır?
Duvar metrajının hesabını yapabilmek için alanın hesabını doğru bir biçimde bilmek gerekir. Boy çarpı yükseklik şeklinde alanın metrekaresi çıkartılır. Toplam alan ise birim sarfiyata bölünür. Duvar metrajının basit hesabı alan bölü toplam sarfiyat şeklinde ifade edilebilir.
Seramik metrajı nasıl çıkarılır?
Seramik – fayans metraj hesabı: yüzey alanının metrekare cinsinden hesaplanması ile yapılır. Örneğin banyodaki duvar fayansları en ve yükseklik ile çarpılır bulunan değerden kapı ve havalandırma menfezi boşlukları düşülür. Banyonun zemin alanı hesaplanılarak da seramik metrajı yapılır.
Hakediş ve metraj nedir?
Hakedişin Bölümleri Metraj: Gerçekleştirilen ihale kapsamında işin yapılan bölümleri, iş kalemlerine ayrılmış olarak miktar hesaplamaları yapılır. Bu hesaplamaların yapıldığı cetvele, metraj denir. İcmal: Her iş grubuna ait toplam tutarları gösteren ve özet anlamına gelen hakediş bölümüne ise icmal denir.
Metraj yapılırken nelere dikkat edilmeli?
Metraj hazırlanırken dikkat edilecek hususlar: Boyutları ifade eden rakamlar, elemanın birimine uygun şekilde yazılmalıdır. (Örneğin 2,00m; 5,20m2; 4,500m3; 1,500ton.) Eleman boyutları belirlenirken, en ve boylar planlardan; yükseklikler kesitlerden alınmalıdır.
Keşif ve metraj ne demek?
Metraj; Bir yapıyı oluşturan imalat kalemlerinin birimlerine göre miktarlarının projesinden ölçülmesidir. Keşif; Yapı için bulunan metrajların, T.C. Resmi kurumlarının yayınladığı güncel birim fiyatlar ile fiyatlandırılması sonucu ortaya çıkan maliyet toplamıdır.
Sıva kalınlığı kaç cm dır?
Kara sıva kalınlığı 2cm, ince sıva kalınlığı 1 cm olarak uygulanır. Fakat duvar uygulaması düzgün bir işçilikle yapılmışsa kara sıva 1.5 cm, ince sıva 0,5 cm olarak uygulanabilir. Sıva uygulandıktan sonra bütün duvar boyunca uzun mastar tutularak bozuk kısımlar belirlenmeli ve düzeltilmelidir.
Sıva harcına ne kadar kireç katılır?
Kaba sıva işleminde, 1 ölçek çimento, 2 ölçek toz kireç, 9 ölçek kum ve ince sıvada, 1 ölçek çimento, 2 ölçek toz kireç, 11 ölçek kum kullanabilirsiniz. Sıva işlemine başlamadan önce yüzeyin temiz kurumuş olması gerekmektedir. Yüzeydeki çıkıntılar ve pürüzler kazınarak temizlenir.
1 m2 sıvaya ne kadar çimento gider?
İnce Sıva: BETON HARCI İÇİN 1m3 AGREGA + 6 TORBA ÇİMENTO GEREKİR.
Dış cephe boyası metrekareye ne kadar gider?
Yüzey şartlarına bağlı olarak 1 kg dış cephe boyası; tek katta 7-10 metrekare arası boyayabilir. Yüzeyin koyu renk olması veya hiç boyanmamış olması boyama alanını değiştirebilir.
Duvar boyası metrajı nasıl hesaplanır?
Boyanacak Duvar alanı hesaplama Odanın eni yani kısa olan tarafı ile Odanın boyu yani uzun tarafının toplamı 2 ile çarpılır ve Odanın çevresi bulunmuş olur. Odanın çevresi ile Odanın yüksekliği, yani yerden tavana kadar olan kısım çarpılarak Bürüt Duvar alanı bulunmuş olur.
Metrekareye kaç kilo boya gider?
Buna göre 2.5 litre boya 10-15 metre kare bir alanı boyamaktadır. 7.5 lire bir boya ise 20-30 metre kare bir alanı boyuyor. 60-90 metre kare gibi bir alanı boyayacaksanız 15 litre boya almanız gerekiyor. – Eğer tavanınıza boyayacaksanız 17.5 litrelik bir boya 90 metre karelik bir evin tavanını 2 kat boyayabilir.