Contents
- 1 Duvar şınavı nasıl yapılır?
- 2 Wall Push up nereyi çalıştırır?
- 3 Şınav nasıl çekilir Nefes?
- 4 Doğru şınav pozisyonu nasıl yapılır?
- 5 Şınav çekemeyenler nasıl çeker?
- 6 Duvar şınavı nereyi çalıştırır?
- 7 Dar tutuş şınav nereyi çalıştırır?
- 8 Chin up hareketi nereyi çalıştırır?
- 9 Üçgen şınav nereyi çalıştırır?
- 10 Şınav çekerken göğsü yere değer mi?
- 11 Şınav ne zaman çekilir?
- 12 Şınav çekmek için ne yapmalıyım?
- 13 Şınav çekerken kollar ne kadar açılmalı?
- 14 Şınav çekerken kollar kaç derece bükülür?
- 15 Diz üstü şınav nasıl çekilir?
Duvar Şınavı Kollarınızı kaldırın ve avuç içlerini duvara koyun, omuz genişliğinden birazcık daha geniş dursunlar. Parmak uçları yukarı bakmalı. Bacakları sabit tutun, dirsekleri bükün ve göğüs ile çenenizi duvara doğru getirin. Bu başlangıç pozisyonunuzdur.
Wall Push up nereyi çalıştırır?
Örneğin eğer başlangıç seviyesinde şınav çekmek istiyorsanız, wall – push up, yani duvara yaslanarak şınav uygulayabilirsiniz. Vücudunuzu duvarın yaklaşık bir adım uzağında konumlandırıp kollarınızla duvarı iterek yapabileceğiniz bu hareket ile kol kaslarınızı güçlendirebilirsiniz.
Vücut ağırlığını kolların taşıdığı şınav hareketinde, nefes de çok önemlidir. Şınav çekerken en doğru nefes alma şekli; vücut ağırlığınızı aşağı indirirken nefes alarak, yukarı çekerken nefes vermenizdir. Böylece daha az yorulacak ve daha az efor sarf etmiş olacaksınız.
Doğru şınav pozisyonu alabilmek için ellerin omuz genişliğinde, omuzların hizasında yere koyulması gerekir. Ardından ayak parmak uçlarından destek alınarak, eller sabit kalacak şekilde vücuda tamamen düz bir pozisyon verilir.
Şınav çekemeyen kişi duvara eğimli bir şekilde vücudunu sabitleyerek, vücudunu önce duvara yakınlaştırıp daha sonra da duvardan uzaklaştıracaktır. Bu hareketi yaparken formunuzu bozmamaya dikkat edin. Sonraki seviyemiz biraz daha gelişmiş bir şınav olacak.
Şınav çekme hareketi birincil olarak göğüs kaslarını çalıştırır. İkincil olarak ise triceps yani arka kol kaslarını ve omuz kaslarını çalıştırır. Ayrıca hareket sırasında bacak kasları, sırt kasları ve karın kasları da çalışır.
Şınav Egzersizi Hangi Kasları Çalıştırır? Şınav çekmek kolları, bacakları ve orta gövdeniz dahil tüm vücudunuzu çalıştırır. Şınav egzersizi omuz, göğüs, sırt, kanat, ön kol (biceps) ve arka kol (triceps) kaslarını aktif olarak çalıştırırken, dolaylı olarak bacak, kalça ve karın kaslarını çalıştırır.
Chin up hareketi nereyi çalıştırır?
Buna karşılık, Chin – up ise Pectoralis Major (göğüs kasları) ve Biceps (%96’ya karşılık %78) kaslarını daha fazla çalıştırıyor. Ek olarak, her iki egzersiz de External Oblique (yan karın kasları) ve Erector Spinae (bel kasları) kaslarını eşit oranda çalıştırıyor.
Triangle Push-Ups hareketi Amerikan fitness konseyi tarafından, triceps gelişimi için yapılan test sonuçlarına göre triceps kaslarına en iyi etki eden hareketler içinde 1. sırada yer almaktadır. Yani Triangle, Diamond Push-Ups ( üçgen şınav ) hareketi bilimsel olarak kanıtlanmış en iyi egzersizlerden biridir.
Dirseklerin gövdene 20 ile 40 derecelik bir açıyla yakın dursun. Göğsün yere olabildiğince çok yaklaşmalı. Göğsün yarı yolda kalıyorsa, yarım şınav çekiyorsun demektir. Şınavın kalitesi, kaç tane çektiğinden daha önemli.
Daha önce hayatında hiç spor yapmamış kimseler şınava başlama için günde bir defa ile başlayıp sonrasında arttırabilir. Kas ağrıları hissedilirse bir gün dinlenme ile yapılmalıdır. İlerleyen günlerde kasları geliştirmek için sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa uygulanabilir.
Etkili Şınav Çekmenin 8 Püf Noktası
- Şınava zeminden başlayın.
- Basitten zora doğru ilerleyin.
- 3. Ellerinizin açıklığını omuz genişliğinden biraz daha fazla ayarlayın.
- Kalçanızı havada asılı tutmayın.
- Kalçaları yere doğru sarkıtmayın.
- Kendinizi yere doğru indirirken kafanızı düşürmeyin.
- 7. Niceliğe değil niteliğe önem verin.
Standart Şınav Çekmek. Yere uzan. Ayak başparmakların yerde olsun ve kendini sadece ellerinle yerden kaldır. Gövdeni, dirseklerin 90 derecelik açı yapana kadar alçalt.
İniş sırasında ise, kollar yaklaşık 90 dereceden az bir açıyla bükülerek, yere eğilmek gerekir. Hareketin uygulanmasında en önemli püf noktası, kalkma esnasında vücudun tamamen düz olmasıdır. Bu sırada desteğin belden değil, kollardan alınmasına dikkat edilmelidir.
Merkez bölgenizi sıkarak bacaklarınızı omuzlarınız ve dizlerinizle düz bir çizgi oluşturacak şekilde uzatın. Adım 2 Dirseklerinizi gövdenizin iki yanına bitişik halde tutarak dirseklerinizi kırın ve göğsünüzü yere neredeyse temas edecek hale gelene kadar aşağıya indirin.